Archív

Oelschläger-Őry Lajos építész

Kiállítás

2013. november 21. 18:00

Kurátor: Pásztor Péter, Adriana Priatková, Kassai Műszaki Egyetem
Megnyitja: Ernyey Gyula egyetemi tanár
Köszöntőt mond: Sáros László György, a MÉSZ elnöke és Ferencz István, az MMA építészeti tagozatának vezetője

Oelschläger-Őry Lajos (1896, Kassa – 1984, Miskolc) szepességi német származású magyar építész, aki élete legtermékenyebb időszakát a két világháború között (az első Csehszlovák Köztársaság idejében) Kassán töltötte. A legnevesebb épületei közé tartozik Kassán a Forum (Slovan) Mozi, Ortodox Zsinagóga és Iskola, Kereskedelmi és Iparkamara épülete, Tűzoltólaktanya és a Városi Nyári Strand. Ezek ma már Kassa város műemlékileg védett épületállományának szerves részévé váltak. Ennek is köszönhetően lett az építész az EKF 2013 Kassa kiemelt egyénisége (Márai Sándor íróval, Kosice Gyula szobrásszal és Juraj Jakubisko filmrendezővel közösen).
Oelschläger Lajos 1939-ben a Vitézi Rend tagja lett és magyarosította a nevét Őry Lajosra. 1945-ben az ún. Benes-dekrétumok döntései alapján el kellett hagynia családjával együtt Kassát és Csehszlovákiát. Miskolcon telepedett le. Itt az Északterv ill. Borsodterv szocialista tervezővállalatok munkatársaként több épületet tervezett, például a csipkéskúti Csikótelepet, a miskolci Miklós úti Elemi Iskola és a Kazinczy utcai Patikaközpont épületeit, ill. a diósgyőri Egészségügyi Központot tervezte.
A Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Kara Építészeti Tanszékének munkatársai – Adriana Priatková és Pásztor Péter építészek – a Szlovák Kulturális Minisztérium és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készítették el az építész kiállítását. A kiállítás megnyitójára 2012. december 6-án került sor Kassán a Kelet-szlovákiai Képtár Erzsébet utcai kiállítótermében. Ugyanott történt meg 2013. január 18-án (az EKF 2013 Kassa megnyitóünnepsége előestéjén) az építészről készült háromnyelvű (szlovák-magyar-angol), gazdagon illusztrált 344 oldalas monográfia bemutatója.
A kiállítást ősbemutatója után Miskolcon, Pozsonyban, Ungváron, Munkácson és Beregszászon mutatták be. A budapesti kiállításra abban az időpontban kerül sor, amikor Kassa az EKF 2013 záróünnepélyére készülődik. /Pásztor Péter/

A kiállítás az EKF 2013 Kassa keretén belül , a Szlovák Kulturális Minisztérium és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre. Az EKF 2013 Kassa kiemelt egyénisége.
Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft/ fél FUGA kártya).
Megtekinthető: 2013 12 08

  • untitled

  • untitled