Archív

Performance-Driven Architecture. Tudományos kutatás a computerizált tervezésről

Kurátor: Krassimir Krastev, Alexander Kalachev

megnyitja: Krassimir Krastev építész

megtekinthető: 2013 04 05

2013.03.14. 18.00

Szerzők:

Andrea Rossi, Lila Panahi Kazemi, Sebastian Bialkowski, Zuzia Kotecka, Clara Fonte Boa, Chandrabhanu Pattanayak, Prima Surya, Evangleia Papadopoulou, Yuanyuan Zhuang, Yan Shao, Amanda Carvalho, Arina Ageeva, Dmitry Zhuikov, Arina Ageeva, Ismat Hosain, Abid Hasan Noor, Slobodan Velevski, Mircea Alexandru Mogan, Karim Soliman, Attawit Sotyom, Wu Difeng, Alexandr Kalachev, Tudor Cosmatu, Olga Kovrikova, Asa Darmatriaji, Timothée Raison, Maksym Iurovnikov, Heidy Amanda, Alexandra Virlan, Boris Petrov, Ahmed M. AlBadawy, Cornel Prahovean, Fabiano Friedrich, Krassimir Krastev, Andreas Lachetta

A tudomány és a technika fejlődése az elmúlt néhány évtizedben, a világgazdaságban bekövetkezett változások, a globális felmelegedés és a természet korlátaival kapcsolatos fokozott tudatosság tükröződik szinte minden kortárs ipari illetve tudományos fejlesztésben. Az élvonalbeli építészet figyelme egyre kevésbé a formák, tárgyak, és struktúrák megteremtésére összpontosul, és helyette egyre inkább olyan rendszerek létlehozására törekszik, melyek összetett és intelligens módon lépnek interakcióba környezetükkel és felhasználóikkal, képesek alkalmazkodni a környezet változásaihoz, önfenntartóak és önsokszorosítóak.

Ez a kiállítás a német Dessau Institute of Architecture (DIA) tudományos kutatását mutatja be. A tervezők laboratóriumi körülmények között dolgoztak az analóg és digitális kísérleteken alapuló projekteken,a kísérletek eredményeit rögzítették és a tervezés alatt álló struktúrák eredményességének fejlesztésére használták. A számítógépes algoritmusok, melyek szimulálják a struktúrák és az anyagok viselkedését, addig generálnak és tesztelnek különböző strukturális permutációkat, míg el nem érik a kívánt teljesítményt. Ahogy az anyagok és struktúrák viselkedésének beható ismeretén alapuló számítógépes technológiák kölcsönhatásba lépnek a városi környezettel, a kortárs építészt egyre inkább a mérnöki tudomány és a kortárs kultúra közös termékévé válik.
Több száz évvel a születése után a város még mindig növekszik és folyamatosan átalakul, ahogy a különböző korok régi építményei megmaradnak mint lakóik kultúrájának kézzelfogható nyomai. Ennek a kiállításnak az anyaga a kortárs építészeti tipológiát tanulmányozza, mint a kortárs városi kultúra életkörülményeinek manifesztációját. A különböző városi életmódok vizsgálatában a tervezett épületek az emberi tevékenység produktumaiként jelennek meg, ahogy az emberek meghajlítják, eltörik, felhalmozzák, összepakolják, megolvasztják, elkoptatják, és összeállítják maguk körül a különböző anyagokat.

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft/ fél FUGA kártya).

  • KK-Exhibition-mainImage-130220-new-grey