Archív

Petri György-díj 2012

2010-ben, Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&n galéria alapítvány a Petri György-díjat, amelyet évente a költő születésnapján adnak át. A díjra olyan – elsősorban fiatal – költő, író, drámaíró vagy esszéíró esélyes, akinek még nem jelent meg önálló kötete. A díjazás alapvető szempontja minden esetben a művek eredetisége, szellemisége, formavilága.

2012. december 22. 19.30

Maga a díj kettős: a díjazott megkapja a Petri György élőmaszkja nyomán készült papírszobrot (a mű címe: „Bookend”), Louise McCagg, Robin Ami Silverberg és Böröcz András alkotását, a Magvető Kiadó pedig megjelenteti a szerző első kötetét. A Petri György-díj kuratóriumának tagjai 2012-ben: Bognár Péter, Forgách András, Karádi Éva, Kemény Lili, Radnóti Sándor, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs.

A díjátadás után: Krulik Zoltán Petri-estje

Petri György verseivel a 70-es évek közepén ismerkedtem meg és néhányat már akkor megzenésítettem, összeismerkedésünk is ennek volt köszönhető. Szerette a dalokat, biztatott a továbbiakra. Eljártam hozzá verseimmel is az Eötvös u. 22-ben lévő kis udvari házikójukba. A roppant puritán szobában kis asztalon az írógépe fölött Bibó István képe függött, párizsi utcatábla a falnak támasztva, 68-as utcakő a sarokban. Mint útbaigazítóra, mesterre tekintettem rá ezekben az években. Egyre inkább egyfajta belső emigrációba vonult. A szamizdatban megjelent kötetei különös, „tiltott gyümölcsnek” számítottak akkor, konspiratív úton lehetett csak hozzájutni. Többször is nekiláttam, és sok ötlet, töredék született az évek során, de egy műsorra való végül egész idáig váratott magára. /Krulik Zoltán/

Fellépők:

Krulik Zoltán ének

Zámbó Tamás gitár

Eredics Dávid szaxofon

Boros Attila basszusgitár

Keönch László dob

  • bookend-web-1