További hírek

Programajánló: Nemzetközi Aktívház Konferencia

Konferencia

Programajánló!

A konferencia időpontja: 2013. október 30.
Helyszín: Budapest, Kopaszi gát, Öbölház Rendezvényközpont

Tisztelt Építész, kedves Érdeklődő!
A világ egyik legkorszerűbb építési elve az aktívház modell, mely a pozitív energiamérleg mellett az épületek komfortját és élhetőségét is szem előtt tartja. Idén sikerült – példa nélküli módon – Magyarországra hozni e technológia legmagasabb szintű konferenciáját. A Nemzetközi Aktívház Szövetség konferenciáján a téma legjobb szakemberei adnak egymásnak randevút, az előadók között dán és svájci szaktekintélyeket találunk. Azt hiszem, talán nem is kell hangsúlyozni, mennyire kihagyhatatlan ez az alkalom. A nemzetközi résztvevők mellett – korlátozott számban – magyar tervezők, szakemberek is részt vehetnek a konferencián, melynek témája az aktívház tervezési és építkezési modelljének központi pillére, az emberi kényelem, és ennek viszonya a fenntarthatósághoz. Az előadások három tematikus blokkba szerveződnek. Az elsőben a fenntartható építészet politikai távlatairól és általában az élhető, környezettudatos és kényelmes épületek iránti igényről lesz szó, belga, dán, lengyel és magyar előadókkal. A másodikban a magyarországi helyzetre reflektálunk a hazai fenntartható építészet konkrét, megvalósult példáin keresztül. A harmadik blokkban az aktívház modell legújabb specifikációit és a környezettudatos építészet két kiemelkedő nemzetközi példáját mutatjuk be, dán és svájci előadókkal. Szinkrontolmácsolás biztosított. A konferencia pódiumbeszélgetéssel zárul a fenntarthatóság és a kényelem összeegyeztethetőségéről.

Részvételi díj: 
előzetes regisztráció és fizetés esetén: 3937 forint+áfa (5 000 forint)
helyszíni fizetés esetén: 4724 forint+áfa (6 000 forint)
Jelentkezés:
http://tervlap.hu/rendezveny/index/nev/aktivhaz_konferencia (vagy a tervlap.hu jobb szélén az Aktívház konferencia gombra kattintva)

Akkreditáció: MÉK: 2,5 pont (2013/190) MMK: 1,5 pont (07/2013/0015)

Program

8.30 Regisztráció és kávé

9:00–11:15 Jövőbeli célkitűzések a fenntartható építészetben
Megnyitó és bevezetés az aktívház filozófiába - Gunther Zsolt DLA, építész, a Nemzetközi Aktívház Szövetség alelnöke, a 3h építésziroda vezető tervezője (HU)
A Dán Királyság nagykövetének köszöntője - őexcellenciája Tom Nørring
Az Európai Bizottság álláspontja a fenntartható építészetről - Laurent Deleersnyde, szakértő az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságán (B)
Célkitűzések és lehetőségek a magyarországi fenntartható építészet terén -
Dr. Biczó Imre László, a Nemzeti Környezetügyi Intézet főigazgatója (HU)
A fenntartható építészet és a kényelem összefüggései - Dr. Barcza Dániel DLA, egyetemi docens, a MOME Design Intézet igazgatója, a MOME EcoLab vezetője (HU)
A jövő épületei a jelenben - Lone Feifer, a „Fenntartható kényelem” program vezetője (DK)
A „Multi-Comfort” program a lakók tapasztalatai alapján - Slawomir Szpunar, Saint-Gobain nemzetközi marketingigazgató, a „Multi-Comfort” program vezetője (PL)

Panelbeszélgetés
Moderátor: Tornóczky Mónika építész, a HuGBC titkára

11:15–11:30 Kávészünet

11:30–13:30 Építészet és tervezés mint a kényelem megteremtésének eszközei
A jövőnek mindig igaza van. Egy irodaépület és egy lakóház Budán (Budapest) - Gunther Zsolt DLA, építész, a Nemzetközi Aktívház Szövetség alelnöke, a 3h építésziroda vezető tervezője
A fenntarthatóság különböző árnyalatai egy kísérleti projektben (Budapest) - Bakos Bálint, ODOO projektvezető, Budapesti Műszaki Egyetem
A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja (Pécs) - Dr. Ifj. Kistelegdi István építész, docens, a Pécsi Tudományegyetem Energia Design tanszékének vezetője
Hogyan tovább irodaház? Egy lehetséges út: Nordic Light Offices (Budapest) - Dr. Reith András építész, a Mérték Stúdió vezető tervezője
Fenntartható Épületenergetika Információs Központ (Debrecen) mint a kényelmes választhatóság lehetősége - Dr. Ferencz Marcel Habil, DLA, a Napur architect vezető tervezője, a Debreceni Egyetem Építészmérnöki tanszékének oktatója

13:30–14:30 Ebéd

14:30–17:00 A fenntartható építészet nyugat európai példái és pódiumbeszélgetés
Az aktívház előírások fenntartható épületek tervezésére - Kurt Emil Eriksen, a Nemzetközi Aktívház Szövetség titkára (DK)
Dánia első CO2 semleges óvodája: Solhuset - Andreas Brage Michelsen építész, Christensen & Co. (DK)
Fenntartható tervezés: a svájci ETH Sportközpont (ECO-Minergie minősítés) - Much Untertrifaller építész, a Dietrich & Untertrifaller Architekten vezető tervezője (CH)

Pódiumbeszélgetés a fenntartható kényelemről
Moderátor: Tornóczky Mónika építész, a HuGBC titkára

A rendezvény szakmai főtámogatója az NKA, főszponzor a Velux.