Archív

RAK-PARK

A Duna-partok megújítására kiírt tervpályázatra beérkezett pályaművek
Kiállítás

2016. március 3.

Kiíró:
Budapest Főváros Önkormányzata

Lebonyolító:
Főpolgármesteri Hivatal, Városépítési Főosztály

A Duna és partjai történeti és építészeti szempontból is Budapest legértékesebb, funkciókban gazdag területei, melyek a pezsgő kulturális élet és a sokszínű szabadidő eltöltési lehetőségei révén a turisták és a kikapcsolódni vágyó lakosok kedvenc célpontjai. Ennek ellenére a belvárosi Duna-partok és a csatlakozó vízfelületek adottságaikhoz képest alulhasznosítottak, a kikötők rendezetlenek, a zöldfelületi rendszer hiányos, az alsó rakpart közúti forgalma elszigeteli a folyót a várostól. Mindezek miatt Budapest városvezetésének feltett szándéka a Duna-partok fejlesztése, mely több szakaszban, ütemezetten valósulhat meg a következő években. A Kossuth tér – Fővám tér közötti szakasz esetében a Fővárosi Önkormányzat nyílt építészeti tervpályázat keretében választotta ki az érintett Duna-part – az alsó rakpartok, a Belgrád rakpart és a Széchenyi tér – közterületi megújítására, valamint a csatlakozó vízfelületekre telepítendő közcélú úszóműrendszer kidolgozására vonatkozó legjobb tervjavaslatot. A projekt célja, hogy az elmúlt években megújított belvárosi köztérhálózat a Duna-partra is kiterjedjen, ezzel szerves kapcsolatot teremtve a városszövet és a folyó között.
A Tervpályázati Kiírás 2015. augusztus 15-én jelent meg, a pályaművek benyújtásának határideje 2015. november 2. volt. A tervpályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására 2015. december 1-jén került sor.

A díjazott pályaművek tervezői névsorát végigböngészve jól látható, hogy a tervezők komoly, sokszor több évtizedes tapasztalattal és referenciával rendelkeznek a város- és közterület-építészet, illetve a budapesti Duna-partok fejlesztése terén. Az első díjat egy feltörekvő magyar tájépítész-iroda, a Korzó Tervezési Stúdió nyerte el. Őket két „nagyágyú”, Erick van EGERAAT holland sztárépítész irodája, valamint a Finta és Társai Építész Stúdió – Garten Stúdió páros követi. Kiemelkedő értékű pályaművet nyújtott be – így rangsorolás nélküli megvételben részesült – az MG Építész Kft., a Város-Teampannon Kft., valamint a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. vezette konzorcium.
A Fővárosi Önkormányzat 2016. első negyedévében köt tervezési szerződést a győztes tervezőcsapattal. Az engedélyezési majd a kiviteli tervek alapján a projekt 2018– 2019-ben valósulhat meg.

WEB: http://duna.budapest.hu

Megtekinthető: 2016 03 16

  • bplogo_inverz

  • logo-06