Archív

Recycling Socialism – A szocializmus építészetének újragondolása

Válogatás a 2013-as Tallinni Építészeti Biennálé nemzetközi pályázatának anyagából
Kiállítás

2013. december 12. 18:00

Szervező: Észt Intézet
Társzervezők: Tallinni Önkormányzat, Észt Művészeti Akadémia, Észt Építészek Szövetsége, Észt Építészeti Múzeum
A kiállítást megnyitja: Szemerey Samu építész, urbanista

A Tallinni Építészeti Biennálé olyan nemzetközi építészeti és urbanisztikai fórum, ahol elmélet és gyakorlat, tapasztalat és innováció találkozik, gyümölcsöző vitákat kezdeményezve. A 2013. szeptember 4-30. között megrendezett biennálé kurátora a b210 fiatal építészcsapat (Karin Tõugu, Kadri Klementi, Aet Ader, Kaidi Õis), főszervezője az Észt Építészeti Központ volt. A TAB 2013 a „Recycling Socialism” témakört járta körül, a következő kérdésekre keresve a választ: mit lehet ma „újrahasznosítani”a szocializmus építészetének tereiből, struktúráiból, koncepcióiból és alapanyagaiból? Mit érdemes újragondolni a jelen és a jövő szempontjából?
Az Észt Építészeti Központ és Tallinn Város Önkormányzata által szervezett TAB 2013 nemzetközi ötletpályázat építészeket, tájépítészeket, urbanistákat és egyetemi hallgatókat kívánt megszólítani. A pályázóknak olyan megoldásokat kellett kigondolniuk, amelyekkel sokszínűbbé és élhetőbbé tehető Väike-Õismäe lakótelep városi tere.
Väike-Õismäe (Kis Virágdomb) egyike Tallinn három legnagyobb szovjet lakótelepének. A főváros többi tipikus panelkerületétől egyértelműen megkülönbözteti sajátos szerkezete: az utópisztikus körváros-elképzelésen alapuló tervet a szovjet kor sztárépítészei, Mart Port és Malle Meelak jegyezték, akik állami elismerésben is részesültek ezért a munkájukért. A 80-as években épült lakótelep korának szimbóluma, a testet öltött szocialista álom volt.
Az ötletpályázatra 86 érvényes pályamunka érkezett a világ minden részéről. A 3 tagú zsüri (Bjarke Ingels – BIG, Dánia, Endrik Mänd – Tallinn város főépítésze és Inga Raukas – Allianss Arhitektid, Észtország) a moszkvai Strelka Institute diákjainak Dynamo című pályázatát ítélte a legjobbnak. Második helyre az olasz Anamorfosis projektet rangsorolta, míg a harmadik az F23 című munka lett (David Flynn Architects).
A FUGÁ-ban a pályaművek mintegy fele látható, a győztes és a zsűri által kiemelt munkák mellett további, érdekes megoldásokat kínáló ötlettervek, köztük a magyar Urban Jungle projekt is.

Megtekinthető: 2014 01 21

  • TAB-2013-poster-1

  • TAB-2013-poster-2

  • Nyomtatás

  • logo_b210_parandatud

  • TAB_m2rk

  • Tallinn_logo

  • Arhitektuurikeskus

  • TAB_2013_oismae_Arne_Maasik_kicsi

  • TAB_2013_oismae_Mari_Hunt_01_kicsi

  • TAB_2013_oismae_Mari_Hunt_04_kicsi