Archív

RÉKE – Régi Épületek Kutatóinak Estje

Koppány András régész:

Lakóházkutatás kisvárosi közegben, avagy régi sümegi lakóépületek “kutatása”

2013. március 25. 18.00

Az elmúlt 15 évben Sümeg városában lehetőségünk nyílt tíz régi épület kutatására. Az épületek reprezentatív mintáját adják a kisváros építéstörténeti folyamatának, a későközépkortól az újkorig és a helyreállítások kapcsán napjainkig.
Jól jellemzik ugyanakkor az elmúlt bő évtized régi épületekkel foglalkozó – kutató, tervező, gazdálkodó – gyakorlatát, hiszen van közöttük régészetileg feltárt aztán elfedett építmény, helyreállított rom, tulajdonosa által a „helyreállítás” során teljes egészében elbontott barokk lakóház éppen úgy, mint máig romosan álló vagy helyreállított épület.
Tanulságos a kutatásra felkérők, megbízók, tulajdonosok sora is: magánemberek, önkormányzat, állami vagyonkezelő, gazdasági társulások. Hasonlóképpen tanulságos a tervező építészmérnökök sora is. Eltérő szándékok, eltérő célok, eltérő elvárások. A kutató pedig – akarja vagy sem – lassan ismert személy lesz a kisváros régi épületeit birtokló polgárok, intézmények számára és túl azon, hogy kutat, konzultál, tanácsot ad; egy idő után egyfajta szociológiai tanulmányút részesének is kezdi érezni magát, amelynek témája az „örökségvédelem társadalmi beágyazottsága”.
A tervezett előadás során, sorba véve a konkrét épületeket, felvázolom a régi sümegi lakóépületek kutatásának tágabb kontextusba helyezett tanulságait.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft/ 1 FUGA kártya).

  • sümeg réke