Archív

Római vakáció (1953) / William WYLER (rend.); Edit HEAD (jelmez)

Ansnitt Filmklub – Jelmezműhely 
Film-Virage Kulturális Egyesület

2018. március 5. 19:00

Előadó:
HORVÁTH Miklós

A távoli országból érkező, európai körutazást tevő Ann (Audrey HEPBURN) hercegnő életét protokolláris események sora teszi ki. Rómába érkezve, a soron következő szereplés előestéjén azonban besokall, és megszökik az „aranykalickából”. A gond csak az, hogy korábban erős altatót kapott, amelynek következtében a nyílt utcán elnyomja az álom. Joe Bradley (Gregory PECK) kihelyezett amerikai újságíró talál rá és sajnálatból hazaviszi. Azonban másnap kezdődik csak az igazi bonyodalom, mivel Ann hétköznapi embernek adva ki magát városnézésre indul. Miután a tartozásokkal teli Joe rájön, hogy a lány valójában kicsoda, egy exkluzív riport reményében elkíséri az álruhás hercegnőt a nagy kalandra… A Római vakáció nem csak egy korszakos, rendkívül szórakoztató, megható és gyönyörű romantikus alkotás, de több szempontból is elsőnek nevezhető. Ez volt ugyanis a fiatal Audrey HEPBURN első főszerepe, amelyért rögtön Oscar-díjat is kapott, továbbá mert ez volt az első közös munkája az amerikai jelmeztervezés nagyasszonyával, Edith HEADdel (további közös filmek: Sabrina, Funny Face), aki a Római vakációért immáron 4. Oscar-díját nyerte el 1954-ben.

HORVÁTH Miklós – rendezőasszisztens, filmfordító; az Ansnitt Filmklub másik felelőse, előadó

Az Ansnitt Filmklub új sorozatának címe Jelmezműhely. Aktuális összeállításunk a jelmeztervezés (costume design) tematikáját járja körül, melybe magyar és külföldi alkotások egyaránt beletartoznak. A vetítéseket megelőző bevezetőkben, valamint az azokat követő előadásokon mutatjuk be az adott film keletkezésének körülményeit, fontosabb alkotóit, majd rátérünk a jelmeztervező munkájára, hogy válaszokat találjunk olyan kérdésekre, minthogy mi a jelmeztervező feladata? Kikkel kell a forgatás előtt és közben együttműködnie? Honnan merít ötleteket? Mennyire kell ismernie az adott film történetét és hőseinek jellemét?

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.
A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

  • Romai vakació 3

  • Romai vakació 4

  • Romai vakacio1