Archív

Sarkvidéken innen és túl – Grönland

Dán Nagykövetség
Előadás és filmvetítés

2016. december 5. 19:00

Vendég:
Martin BREUM (dán író, újságíró)

A 45 perces angol nyelvű prezentációt az idei Skandináv Filmfesztivál egyik sikerfilmjének, A Thule-aktáknak a vetítése követi.

Martin BREUM az Északi-sarkvidék nemzetközileg elismert szakértője, aki sok-sok illusztrációval fűszerezve mutatja be Grönland eleddig ismeretlen arcát. Martin BREUM 2012-ben részt vett a LOMROG III nevű északi-sarki expedíción, melynek során a kutatók a Jeges-tenger fenékterületét vizsgálták. Az utazásról a dán DR országos TV-csatornán számolt be. Számos cikk és tanulmány mellett társkészítője A Dán Királyság története című hatrészes dokumentumfilm-minisorozatnak, amely Dánia, Grönland és a Feröer-szigetek 300 éves közös történetébe nyújt betekintést, dokumentarista módszerekkel.

Hó és jég, sötétség és fény – az Északi-sarkvidék képzelt világunk része volt már azelőtt is, hogy tényleges világunk részéve vált volna. Az Északi-sarkvidék természeti és kulturális örökségébe ad betekintést a Sarkvidékünk jövője című pop-up kiállítás. A Grönlandot középpontba állító tárlat többek között olyan témák köré szerveződik, mint a klímaváltozás, a páratlan szépségű sarkvidéki táj és természet, az identitás és az őslakosság közösségi élete.

A Thule-akták
Dán dráma (2015, 114 perc, eredeti nyelven, magyar és angol felirattal)

Rendezte:
Christina ROSENDAHL

Szereplők:
Peter PLAUGBORG, Søren MALLING, Thomas Bo LARSEN, Arly JOVER

A Thule-akták valós történeten alapul. 1968. január 21-én egy amerikai B-52-es bombázó zuhant le egy amerikai katonai légibázis közelében a dán fennhatóság alatt álló grönlandi Thule mellett. A gép fedélzetén négy atombombát szállított. Az érintett kormányok elkendőzték az esetet, az ügyet lezártnak nyilvánították, ám tizennyolc évvel később Poul BRINK újságíró felfigyel a nukleáris baleset gyanús körülményeire, és a fiatal riporter nyomozni kezd.

A programra a belépés ingyenes.

  • Beautiful Iceberg

  • Thule Tuvalu

  • Greenland web

  • Danish Embassy_UK