Archív

ScienTile

Tudományos csempetervező pályázat kiállítása
Megnyitja: Erdély Dániel

Megtekinthető: 2010. 09. 12-ig

2010 09 02 csütörtök • 18.00

A kiállító művészek: Aby Szabó Csaba, Aurora , Thomas Briony, Farkas Tamás, Robert Fathauer, Natalie Priebe Frank, Mehrdad Garousi, Gondos Gábor, John Hiigli, Craig S. Kaplan, Margaret Kepner, Láng Eszter, Muzsai István, Richard Newman, Peter Raedschelders, Reza Sarhangi, Saxon-Szász János, Carlo H. Séquin, Sean R. Stewart, Szuhay Márton
Versenyen kívül: Erdély Dániel

Idén, július 24-28. között Pécsett rendezték meg a Bridges világkonferenciát Matematikai összefüggések a művészetben, a zenében, a tudományban és a kultúrában címmel.
A konferenciasorozat 1998-ban indult útjára az egyesült államokbeli Kansas-ből, azóta évente a világ más-más városában kerül megrendezésre. Résztvevői hagyományosan a világ vezető egyetemeinek matematikusai, művészek, tanárok, kutatók, zenészek, számítógépes szakemberek, szobrászok, táncosok, oktatási szakemberek és pedagógiai eszközfejlesztő cégek képviselői. A konferencia célja a címben foglalt interdiszciplináris kapcsolódási lehetőségek, „hidak” bemutatása, illetve a nagyközönség számára is érdekes programok révén történő népszerűsítése.
Pécs nevezetességei közé tartozik a világhírű Zsolnay porcelángyár, ez a történelmi múltú kortárs kerámia- és porcelán-központ. A konferencia Magyarországra érkezésének alkalmából ScienTile csempetervező pályázatot hirdettek, amelyet Erdély Dániel, a programtervező nyitott meg. A művészektől csempemintákat vártak, amelyeket azután a konferencia alatt a Zsolnay Kulturális Negyedben állítottak ki. A győztes munkákat a pályázók beleegyezésével akár sorozatgyártásra is felterjeszthetik.
Minden egyes művész legfeljebb öt pályamunkát adhatott be. Az elbírálás a következő ismérvek szerint történt: matematikai és tudományos tartalom, eredeti és újszerű tervezés, vonzó megjelenés és művészi kivitelezés.

Erdély Dániel a ScienTile® projektről:

Egy olyan kreatív étosz megteremtése a cél, amely Pécs tudományos – kulturális hagyományait, tapasztalatait, műhelyszellemét, alkotó energiáit egy folyamatosan megújuló tevékenységfolyamba ágyazva egyszerre szimbolikus és anyagi tőkévé alakítja át. Az utóbbi időkben annyiszor emlegetett „tudástársadalom” számára ebben a városban végre adottak lehetnek a feltételek. (…)
A ScienTile projekt elnevezés, Erdély Dániel és kollégáinak ötlete a tudományos csempe és egyedi kerámia termékek tervezését és kivitelezését szimbolizálja. A ScienTile® kifejezés első pillanatban talán meghökkentőnek tűnik, de amint kissé jobban tájékozódunk, rádöbbenünk, hogy egy olyan világot nyit ki a számunkra, amely beláthatatlanul gazdag lehetőségeket kínál a tárgyformálás, a belsőépítészet, a környezetkultúra, kert – és köztéri építészet és murális felületalakítás területein. Újra összekapcsolja a kultúra korábban egységes, majd kényszerűen és „fejlődéstani” okokból szétváló területeit. A világ vezető építészei és nagyberuházói komoly érdeklődést mutatnak a könnyen előállítható és rengeteg variációs lehetőséget kínáló sík és relief csempék iránt. (…) Véleményünk szerint Pécsett minden lehetőség adott, hogy egy világviszonylatban is meghatározó jelentőségű, exkluzív kerámia design központ alakuljon. A ScienTile® projekt ezt a lehetőséget célozza meg egy olyan tudós- és művészgárda közreműködésével, amely egyre nagyobb hangon jelentkezik a kulturális porondon, és amelynek egyik legnagyobb feltűnést keltő foruma Bridges konferencia, amelyet 2010-re az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik főeseményeként meghívtunk Pécsre. /Erdély Dániel/
fuga Zsolnai csempe 2010.szept. 009
fuga Zsolnai csempe 2010.szept. 010