Archív

SIMPLICISSIMUS KAMARAEGYÜTTES

Vendégségben a FUGÁban

2015. február 8. 18:00

Műsor:
H. I. F. BIBER: Rosenkranz Sonaten / Annuntiatio, C 90 (1678)
J. H. SCHMELZER: Sonatae unarum fidium / Sonata quinta (1664)
G. MUFFAT: Sonata Violino Solo (1677)
D. BUXTEHUDE: VII Sonate à doi, op. 1 / Sonata III, BuxWV 254 (1694)
J. J. WALTHER: Hortulus chelicus / Scherzo D’Augelli con il Cuccu (1688)

Közreműködik:
NÉMETH Zsombor (barokk hegedű), NAGY Réka (viola da gamba), HARMATH Dénes (csembaló)

„A legvidámabb barokk” (KESZTHELYI Imre nyomán), az Antré-díjas Simplicissimus egy 2012. április 30-i kamarakoncertet követően alakult meg: az alkalmi formáció tagjai a hangverseny sikerén felbuzdulva a megkezdett közös munka folytatása mellett döntöttek. Az együttes azóta több teltházas koncertet adott a Művészetek Palotája Üvegtermében, illetve fellépett az Óbudai Társaskörben, a Zenetudományi Intézet (volt Erdődy-palota) Bartók-termében, a Nádor-teremben, a Nagytétényi Kastélyban, a Hátsó Kapuban, a Rózsavölgyi Szalonban és Budapest jelentősebb templomaiban. A társulat megfordult továbbá a Művészetek Völgyében (2013), a Palotanegyed Fesztiválon és a Győri Barokk Esküvőn (2014), illetve fellépett az Antré Fesztivál 1.0 keretében (amely tehetségkutató fesztivál díját is elnyerte), mindemellett a Tilos Rádióban három alkalommal adott élő stúdiókoncertet.
A Simplicissimus repertoárja a késő reneszánsztól egészen a 19. század végéig ível; műsoraik gerincét elsősorban a 17. század második-, és a 18. század első felének kamarazenei termése adja. Az együttes rugalmas méretű és összeállítású: általában 5-6 fős, de tarott koncertet már három, illetve húsz hangszeressel is.
Az ensemble korhű hangszereken játszik, de céljuk emellett az is, hogy az adott korszak hangzásvilágának és előadói stílusának restaurálásán túl a zeneművek hasonló relevációval hassanak, mint hajdanán.
A névválasztással a formáció az 1600-as években élt német író és komponista, a magyar zenei életről is tudósító Daniel SPEER előtt tiszteleg, aki regényeit Ungarischer oder Dacianischer Simplicissimus írói álnéven publikálta. Azonban SPEER is kölcsönözte a nevet, mégpedig H. J. Ch. von GRIMMELSHAUSEN azonos című regényének főszereplőjétől, aki a történet szerint a harmincéves háború idején fél Európát bebarangolja és ezerféle kalandba keveredik. A kalandozás pedig a barokk Simplicissimus eme kései utódára is jellemző: az együttes munkája és előadásai egyaránt hasonlíthatók egy korok, stílusok – műzene, szórakoztató zene, népzene – és nemzetek zenéi közötti utazáshoz.

Facebook: https://www.facebook.com/simplicissimus12
Hangzó anyagok (élő felvételek): https://www.soundcloud.com/simplicissimus12

Jegyárak: 1500 FT / 1000 FT*
* Kedvezményes jegyár az Építész és Mérnök Kamara tagjainak, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak és fogyatékkal élőknek.

Jegyvásárlás a helyszínen koncertkezdés előtt 1 órával.

  • Simplicissimus_Cover_page1669

  • Layout 1