Archív

Star Wars (1977) / George LUCAS (rend.); John MOLLO (jelmez)

Ansnitt Filmklub – Jelmezműhely 
Film-Virage Kulturális Egyesület

2018. február 26. 19:00

Előadók:
HORVÁTH Miklós, ZALÁN Márk

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban… Ezzel a mondattal kezdődik minden idők talán legsikeresebb és legnépszerűbb sci-fi/fantasy filmje, a Csillagok háborúja. Az ősbemutató óta eltelt négy évtized során a több folytatást, előzménytrilógiát, mellékfilmet, könyvet, videojátékot, animációs sorozatot megélt franchise világszerte nézők millióinak vált meghatározó élményévé, és ma már aligha találunk olyan nemzedéket, mely ne tudna csípőből idézni egy-egy Yoda bölcsességet, feleleveníteni fénykard párbajokat, vagy eldúdolni a Birodalmi indulót. A Csillagok háborújának azonban nemcsak forradalmian új vizuális effektjei, vagy emlékezetes zenéi váltak a filmtörténet részévé, hanem a John MOLLO által tervezett jelmezei is. A hadtörténet, valamint a katonai egyenruhák iránt gyermekkora óta élénken érdeklődő, és ezekről később több könyvet publikáló MOLLOnak köszönhető a főbb szereplők (Luke Skywalker, Leia hercegnő, Han Solo, Obi-van Kenobi) ikonikus ruházatainak megvalósítása, a Birodalom rohamosztagosainak jellegzetes fekete-fehér öltözéke, valamint Darth Vader baljós külalakja, melyet részben a náci hadsereg katonáinak sisakja inspirált.

HORVÁTH Miklós – rendezőasszisztens, filmfordító; az Ansnitt Filmklub másik felelőse, előadó
ZALÁN Márk – filmtörténész, filmkritikus; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet óraadó oktatója; előadó, programszervező

Az Ansnitt Filmklub új sorozatának címe Jelmezműhely. Aktuális összeállításunk a jelmeztervezés (costume design) tematikáját járja körül, melybe magyar és külföldi alkotások egyaránt beletartoznak. A vetítéseket megelőző bevezetőkben, valamint az azokat követő előadásokon mutatjuk be az adott film keletkezésének körülményeit, fontosabb alkotóit, majd rátérünk a jelmeztervező munkájára, hogy válaszokat találjunk olyan kérdésekre, minthogy mi a jelmeztervező feladata? Kikkel kell a forgatás előtt és közben együttműködnie? Honnan merít ötleteket? Mennyire kell ismernie az adott film történetét és hőseinek jellemét?

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.
A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

  • csillagok háborúja

  • Csillagok háborúja2