Archív

Ecco il secco

Kemény György helyreállított falképe
Konferencia

megnyitja: Heitler András DLA, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének vezetője

2018. szeptember 21. 15.00

Egy belvárosi lakás egykori cselédszobájában felrobbant a világ. Rikító sárgák, izzó vörösök, magukba rántó mélykékek kerültek a falra, egy tűzijáték színei. Két éve múlt, hogy a Varsói Szerződés tankjai eltiporták a prágai tavaszt. A konyhában szombat esténként összegyűlő társaság tagjai mind meg voltak győződve róla, hogy a „létező szocializmusból” sosem lesz emberarcú szocializmus, a hazug rendszernek össze kell omlania. Tíz év múlva ezekből az akkori huszonévesekből alakult ki a demokratikus ellenzék, amelynek tagjai kihívó módon gyakorolták emberi jogaikat, engedély nélkül adtak ki a rendszert bíráló politikai írásokat, és nyíltan beszéltek szegénységről, munkanélküliségről. A művész pedig festett, szigetet teremtve a szárazföldön. Lángoló színekkel, Szolzsenyicin képmásával, az elaggott Marx arcképével, buja aktokkal, az „osztálytudat” és a „faji tudat” villámló összecsapásával tiltakozott a világtól elzárkózó, a mindentől rettegő, de mindent üldözni kész Kádár-rendszer ellen. A ránk kényszerített sötétség, a vaksi közöny, a gőgös félelem világa ellen. Majdnem ötven évvel később ezt az üzenetet „vették” a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének oktatói és végzős hallgatói: a már pusztulásnak induló falképet több mint egy évig tartó munkával eredeti formájában állították helyre, ma is időszerű emléket állítva így a múltnak.

Program:

Kőszeg Ferenc: Így készült a secco
Elmondja: Galkó Balázs

Háy Ágnes: Lábjegyzet a vetítővászon melletti képsorhoz. Elmondja: Szirmai Melinda

Kovács András: Hőseink a falon. Distancia és irónia

Földes András: Forradalom és pop art

Nagy Kristóf: Angela Davis Keletre tart

Hajdu István: Kemény György és a magyar pop art

Kenedi János: Panni pannó

Perneczky Géza: Történelem a dobozban

Jávor István: Bulikorszak hajdan. Filmetűd

Bóna István DLA, Kürtösi Brigitta DLA valamint Farkas Bianka, Hallai Laura Judit, Mátyás Viktória Beatrix, Pintea Alíz Ráhel: Egy kortárs falkép restaurálásának művészeti és technikai kérdőjelei

A helyreállított secco. Kemény Györggyel beszélget Fehér Dávid

A konferencia után a közönség felkeresi Kőszeg Ferenc lakását és élőben is megtekinti a falképet. A szoba szeptember 26-tól szerdánként 12 és 16 óra között látogatható, a belépés díjtalan. (Ferenciek tere 11. 2. emelet, bejárat a Haris köz 3-ból).

  • secco web