Archív

SZÓFA BUDAPEST/2 sorozat

Művészeti intervenció

Improvizált zene és performansz

A decemberi találkozás fókuszában a különleges hangminőségek, a koncentrált figyelem és a kristálytiszta zenei gesztusok állnak – legalábbis ilyenekre számíthatunk, ha a két résztvevő eddigi munkáiból indulunk ki. A zongorista, zeneszerző, performer és hangköltő Jacques Demierre felvételei nyomán erőteljes, színes és egyedi világ rajzolódik ki, Christian Kobi pedig soha nem hallott mikrohangokat csal ki szaxofonjából. A két karakteres alkotó találkozása ritka zenei csemegének ígérkezik.

A résztvevők először külön-külön műsorral lépnek a közönség elé, mielőtt megkezdik rövid, de intenzív együttműködésüket. A következő hét folyamán születő közös produkciójukat péntek este láthatjuk-hallhatjuk majd az általuk választott helyszínen.

Mi történik, ha két különböző hátterű művésznek teljes szabadságot adunk, hogy néhány nap alatt közösen létrehozzanak valamit? Érdemes mindkét alkalomra eljönni, hogy a kreatív energiák találkozása előtti és utáni állapotnak is tanúi lehessünk.

Belépődíj: 1000 / 500 Ft, melyben benne foglaltatik a pénteki második esemény is.
2012. december 2. 18.00

A Szófa Budapest egy egy éven keresztül zajló művészeti projekt, mely 2012 ősze és 2013 ősze között összesen hat találkozás kereteit teremti meg.

Minden második hónapban két-két, a kortárs improvizált zene, illetve performansz területéről meghívott művészegyéniség találkozik egymással. A nyitóelőadásnak, amelyen a művészek bemutatják gondolataikat és munkamódszereiket, minden alkalommal a FUGA Budapesti Építészeti Központ ad otthont. Az ezt követő néhány napban közös munkára nyílik lehetőségük, melynek eredményét a hét végi záróeseményen előadás, koncert vagy kiállítás formájában tárják a közönség elé. E második prezentáció helyszínét szándékosan nem határozzuk meg előre: a résztvevőkre bízzuk, hogy találják meg a legalkalmasabb környezetet – ezáltal nyeri el minden egyes work in progress a saját dramaturgiáját.

Budapest szabad zenei és művészeti szcénájára élénkség és sokszínűség jellemző, az uralkodó trendektől és zenei irányzatoktól függetlenül fogalmazódnak mindig újra a művészi célkitűzések. Ehhez a jelenséghez kapcsolódik tudatosan a Szófa Budapest azzal, hogy a kortárs alkotóművészetet – előre megszabott célok és helyszínek nélkül – az érdeklődők közvetlen közelébe hozza.

Kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a következő eseményről!

A hét záróeseményének helyszínét minden alkalommal csütörtök délben hozzuk nyilvánosságra a hírlevélben, illetve Twitter- és Facebook-oldalunkon.

belépődíj a FUGA-beli első alkalomra: 1000 Ft

a második eseményre: 800 Ft / kedvezménnyel 400 Ft

(az első rendezvényen való részvétel esetén a második díjmentesen látogatható!)

A Szófa Budapest egy kooperációs projekt, mely a Pro Helvetia Svájci Kulturális Alapítvány varsói kirendeltségének (www.prohelvetia.pl) közép- és kelet-európai csereprogramja keretében valósul meg.

 

 

december 2. / FUGA / 18:00

 

 

Jacques Demierre (CH)

zongora

 

Zongorista, performer és zeneszerző. Zenéje széles skálán mozog: improvizáció, performansz, komponált zene, jazz, kortárszene, hangköltészet, hangjátékok. Genfben él és dolgozik.

 

http://www.jacquesdemierre.com

 

Christian Kobi (CH)

szaxofon

Bernben született. Klasszikusszaxofon-tanulmányait követően improvizációt és zeneszerzést tanult. Improvizációs együttesek tagjaként és szólóban is koncertezik. A “zoom in” fesztivál mûvészeti vezetõje, a Szófa Budapest kezdeményezõje.

http://www.christiankobi.ch

Támogató: Swiss Arts Council Pro Helvetia in Warsaw, Landis & Gyr Stiftung, Amt für Kultur Kanton Bern, asm-stv

  • Christian_Kobi