Archív

Szólíts meg!

Tóth Ridovics Máté kiállítása

Krétakör produkció, a KRÍZIS trilógia részekén

Megnyitja: Gulyás Márton

Megtekinthető: 2011 11 10

2011. október 22. 18.00

A gyermekek döntési szabadságát korlátozó tényezők optimális egzisztenciális körülmények között élő családokban, fizikai vagy szellemi bántalmazás, erőszak nélkül is létrejöhetnek. A szülők által tudatosan vagy öntudatlanul továbbörökített tapasztalatokat, életstratégiákat az érintett kiskorúak gyakran megkérdőjelezhetetlennek, az ezekből következő viszonyokat változtathatatlannak, a családi közösség természetes velejárójának tartják – a szülők pedig szeretetük, aggódásuk kifejeződésének. (…)

A kiállított képek zárt, esztétikailag megbonthatatlan egységét a velük párba állított, reflexív videó-munkák dekonstruálják azáltal, hogy leleplezik a képeken látható tartalom, és annak esztétikai megjelenítése közötti ellentmondást. A kiállított videófilmeken a főszereplő gyerekeknek 5 perce van a lehetetlen feladatra: szabadon, de magukra hagyva, eszköztelenül kell megváltoztatniuk egy személytelen, zárt kontextust. A fényképek negativisztikus víziói a fotográfus és a modell viszonyában reprodukálódnak.

A kiállított anyag egésze Tóth Ridovics Máté művészeti vezetésével, az általa valamint a résztvevő gyerekek által létrehozott anyagokból állt össze.

Fotográfus: Tóth Ridovics Máté

Foglalkozásvezető: Bernáth Flóra

Asszisztens: Fenyő Eszter

Színészek: Bakos Éva, Páll Zsolt

Résztvevők: Ökrös Fanni, Filep Sára, Kecskés Zsófia, Jurkiewicz Emese, Gál Gabriella, DrahosViktória, Ferencz Lilla, Izabel Pintér, Trudy ThurzóMárk Benjamin, Kordován Lili, Imre Gergő, MiklósiGábor, Vidák Anna, Jakab Gergő, Eredics Bendegúz, Tóth Luca, Thury Gábor, Schrödl Ádám, VidaVera, Bíró Dani

  • _MG_4890ez10 copy