Archív

Szomorú vasárnap (1999) / Rolf SCHÜBEL (rend.); FLESCH Andrea (jelmez)

Ansnitt Filmklub – Jelmezműhely 
Film-Virage Kulturális Egyesület

2018. április 16. 19:00

Vendég:
FLESCH Andrea (jelmeztervező)

A Szomorú vasárnap vérbeli melodráma a végzet asszonyával, akibe minden férfi halálosan beleszeret, és akinek hatására egy halhatatlan zenedarab születik, mely számos ember életét (és halálát) befolyásolja. Egy fénykép, egy dallam, egy étterem, egy szerelmi háromszög, s egy különleges étel, a göngyölt hús – általuk szinte „megízleljük” azt a hangulatot, melyet a film közvetít.  A film történelmi háttere sem kevésbé megrázó, a II. világháború és az azt megelőző időszak, ami nem csupán egyszerű díszletként jelenik meg a filmben… A Rolf SCHÜBEL által rendezett német-magyar koprodukció a híressé vált zeneszerző, SERESS Rezső életének, illetve egyetlen magyar világslágerének, a Szomorú vasárnapnak állít emléket. Ehhez a főbb szerepekre is olyan kiváló színészeket sikerült megnyernie mint például MAROZSÁN Erika és BÁLINT András. A film jelmeztervezőjének, FLESCH Andreának (Budapest Noir, Tiszta szívvel, Kaméleon, Valami Amerika 2.) kiváló munkáját dicsérik azok az egyszerűségükben is szemet gyönyörködtető ruhadarabok, melyek nem csak a korszakról árulnak el sokat, de a nőről is, aki viseli őket. Hogy ezt hogy sikerült elérnie? Nos, erről és további filmes munkáiról is igyekszünk szót ejteni a vetítést követő beszélgetésen.

Az Ansnitt Filmklub új sorozatának címe Jelmezműhely. Aktuális összeállításunk a jelmeztervezés (costume design) tematikáját járja körül, melybe magyar és külföldi alkotások egyaránt beletartoznak. A vetítéseket megelőző bevezetőkben, valamint az azokat követő előadásokon mutatjuk be az adott film keletkezésének körülményeit, fontosabb alkotóit, majd rátérünk a jelmeztervező munkájára, hogy válaszokat találjunk olyan kérdésekre, minthogy mi a jelmeztervező feladata? Kikkel kell a forgatás előtt és közben együttműködnie? Honnan merít ötleteket? Mennyire kell ismernie az adott film történetét és hőseinek jellemét?

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.
A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

  • szom vas 1

  • szom vas 2