Archív

Taarka (2008) / Ain MÄEOTS (rend.)

Észt Intézet

2018. június 5. 19:00

A valós tényeken alapuló életrajzi film főhőse a neves népdalénekes, Hilana TAARKA (1865—1933). Az öntörvényű, szabad lelkű asszony különleges énektudományának híre Észtország határain túlra is eljutott, ám saját közösségében házasságon kívül született gyermekei és életmódja miatt idegen és kitaszított maradt. Végigénekelte az egész életét, hol keserűek voltak a dalai, hol tréfásak, hol kegyetlenek. Féltek tőle és megvetették, gyűlölték és csodálták. A film készítői nagy gondot fordítottak a néprajzi hitelességre, de sikerült elkerülniük a dohos múzeumi hangulatot: a Taarka egy rendkívüli asszony érzékletesen és magával ragadóan megrajzolt portréja.

2018 a kulturális örökség európai éve. Ebből az alkalomból az Észt Intézet magyar nyelven is megjelenteti „Az észt örökség” című kiadványát. Az ismeretterjesztő füzet áttekintést ad az építészeti, katonai, természeti, kulturális és egyéb örökség körébe tartozó objektumokról és jelenségekről, melyekkel az Észtországban utazó találkozhat.
Az UNESCO kulturális szellemi örökség listáján több észt elem is található, közülük az egyik legkülönlegesebb a dél-észtországi szetu közösség többszólamú éneke, a ‘leelo’. Június 9-én a Budapest A Cappella Fesztivál keretében a Verska naase’ kórus jóvoltából élőben is hallható lesz ez az ősi énekhagyomány.A koncertre való hangolódásként levetítjük a híres szetu énekes, TAARKA életéről szóló filmet. A rendezvény a HaHó Európa – Hagyományok Hónapja elnevezésű programsorozat része.

Észt játékfilm, magyar felirattal, 99 perc.

  • taarka

  • Eesti Instituudi puhas logo yherealine