Archív

Tabula rasa

Az Arvo Pärt Központ nemzetközi építészeti pályázatának legjobb munkáiból
Az Észt Intézet szervezésében az Észt Építészeti Központtal és az Arvo Pärt Központtal együttműködésben

Kiállítás

2015. május 7. 19:00

Megnyitja:
Peeter PERE (zsűritag, alelnök, Észt Építészek Szövetsége)

Felszólal:
Őexc. Tom NØRRING, Dánia magyarországi nagykövete

Arvo PÄRT Es sang vor langen Jahren – Motette für de la Motte (1984) című művét előadja a ContrasTon / RAJK Judit (ének), CSONKA Gábor (hegedű), MOHÁCSI Gyula (brácsa)

A kiállításmegnyitó után Peeter PERE tárlatvezetést tart (tolmácsolással).

2013.11.25-én az Arvo Pärt Központ Alapítvány és az Észt Építészek Szövetsége kétfordulós nemzetközi ötletpályázatot hirdetett a Központ új épületének megtervezésére, melynek helyéül Tallinntól 35 km-re egy festői félszigeten fekvő, fenyőerdővel szomszédos területet jelöltek ki. A pályázat célja az volt, hogy megtalálják a legmegfelelőbb építészeti megoldást a jövőben többek közt az Arvo Pärt archívumnak is otthont adó épület számára.
A megadott határidőre, 2014. január 22-ig 71 pályázat érkezett be, köztük olyan világhírű építészirodáké, mint a brit Zaha Hadid Architects vagy az osztrák COOP HIMMELB(L)AU. A 7 tagú nemzetközi zsűri 20 pályázót kért fel, hogy részletesebben dolgozzák ki elképzeléseiket. A 2. fordulóban végül Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Észtországból, Nagy-Britanniából, Németországból, Norvégiából, Spanyolországból, Svédországból, Szlovéniából és az USA-ból összesen 17 építésziroda vett részt.
Toomas Hendrik ILVES észt köztársasági elnök 2014. június 20-án hirdette ki a pályázat eredményét: az Arvo Pärt Központ új épületét a spanyol Nieto Sobejano Arquitectos SLP tervezheti meg („Tabula” jeligéjű pályázat), 2. helyezett az amerikai Allied Works Architecture „Between Stone and Sky” című munkája, a 3. pedig az észt KAVAKAVA OÜ építésziroda „Väike sekund” (Kis szekund) című pályázata lett. Az épületet 2018-ban, az Észt Köztársaság fennállásának 100. évfordulóját ünneplő eseménysorozat keretében adják át. A kiállítás a pályázat első három helyezettjét, továbbá a zsűri különdíjában részesült további 4 munkát mutatja be makettek, illetve kép- és videóanyag segítségével.

Támogató: Észt Kulturális Alap

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft). MÉK 2015/49

Megtekinthető: 2015 06 07