Archív

take me dancing

Turay Balázs fotókiállítása és könyvbemutatója
megtekinthető: 2019 01 07

2018. december 7. 18.00

megnyitja: Havas Gábor szociológus

„Homok, por, és téglahalmok tetején gázolok, mindazon, ami egykor valakinek az otthona volt. A szobák között könnyed léptekkel járok, ki és be a fürdőszobából, szinte erőfeszítés nélkül jutok be a konyhába. A lábam alatt guruló, táncoló téglák azonban némi óvatosságra intenek. Bűntudattal tölt el behatolnom ezekbe az otthonokba, mintha talán el akarnék venni valamit. Amikor belépek egy lakásba, nem csak valakinek a tulajdonába hatolok be, hanem az álmaiba, családok beszélgetéseibe, vitákba, gyűlöletbe, féltékenységbe, vágyba, éhezésbe, önfeladásba. Rossz érzésem van amiatt, hogy magammal viszem ezeket a képeket. Fehér, középosztálybeli vagyok, aki a fényképezőgépét útlevélként használja, és ahelyett, hogy kézzel fogható segítséget nyújtana, még pont ő az, aki elvesz valamit.“

A miskolci Számozott utcákból a 2014-es kényszerkilakoltatások óta tartó elvándorlással foglalkozó Take Me Dancing című fotósorozat elsőként a brüsszeli Európai Parlamentben került bemutatásra. A képek Budapestre érkezve, azonos címmel térspecifikus installáció részeivé válnak.

A kiállítás és a fotóalbum létrejöttét Jávor Benedek európai parlamenti képviselő és a Zöldek/ Európai Szabad Szövetség  támogatta.
Külön köszönet Németh Dániel fotóriporternek a kiállításon szereplő drónfelvétel elkészítéséért.

  • 150_tmd_fuga_meghivo_01