Archív

Tárlatvezetés a Mondd el. Portrék a kortárs fotográfiából c. kiállításon

Magyarországi Észt Intézet

2018. március 5. 17:30

Vezeti:
Marge MONKO (fotóművész)

A tárlat nem csupán a kortárs észt portréfotográfiába nyújt betekintést, hanem a fotóalanyok kiválasztása és a képek kontextusa révén Észtország közelmúltjába és társadalmába is. Az éneklő forradalom hősei, a börtönök szubkultúrája, Kihnu szigetének etnográfiája, a szovjet kor emberei az első Észt Köztársaságot idéző fotóháttér előtt – hogy csak néhányat említsünk az 1983 és 2017 között készült művek témáiból. „Az emberi arc korának leghűbb dokumentuma” – írja Birgit PÜVE az egyik sorozatának kísérőszövegében. A kiállításon látható emberi arcok történelemről, identitásról, emlékezetről, emberi viszonyokról és a globalizációról mesélnek.

Marge MONKO (1976) Tallinnban született, él és dolgozik. 2008-ban végzett az Észt Művészeti Akadémián. 2012-ben elnyerte a Henkel Művészeti Díjat illetve a Köler Díj jelöltje volt. Ugyanebben az évben részt vett a Manifeszta 9-en, melynek Katerina GREGOS volt a kurátora.
Munkáit rangos intézményekben állították ki, többek között a tallinni Észt Művészeti Múzeumban vagy a bécsi mumokban. Március 7-én Women of the World, Raise Your Right Hand címmel önálló tárlata nyílik a Molnár Ani Galériában.

A Tallinni Fotóhónap 2017 kiállítása a Budapesti Fotófesztivál hivatalos programjának része.

A tárlatvezetés angol nyelvű.

  • margemonko