Archív

Technika és test a 20. század első harmadának magyar költészetében

Konkoly Dániel előadása

A Pesti Bölcsész Akadémia kihelyezett előadása

2018. október 4. 19.00

Az előadás elsősorban a 20. század első harmadában szélesebb körben is elterjedő, a hangot rögzítő, illetve továbbító technikai eszközöknek (gramofon, telefon, rádió) a magyar költészetben történő megjelenésével foglalkozik, olyan szerzők műveit érintve, mint József Attila, Szabó Lőrinc, Kassák Lajos, Babits Mihály, Juhász Gyula, Tóth Árpád, Déry Tibor, Németh Andor. Különös módon ezek az eszközök majdnem kivétel nélkül az emberi testtel szoros kapcsolatban, vagy éppen magába a testbe implantálva jelennek meg. Persze arról, hogy miféle kapcsolat is létesül, vagy mi közvetítődik a feltételezett kommunikáció során, arról igen különböző elképzelései vannak az említett szerzőknek.

Konkoly Dániel az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolája Általános irodalom-, és kultúratudományi doktori programjának doktorjelöltje. Disszertációját a hang kultúrtörténetének líraértelmezésbeli alkalmazhatóságáról írja, de publikál Ovidius Metamorphoses című művéről is.

A Pesti Bölcsész Akadémia az ELTE BTK PhD-hallgatók által működtetett nyitott egyeteme, amelynek nem titkolt hivatása, hogy megmutassa a széles közönségnek, miben rejlik a fiatal kutatók számára a bölcsészettudomány szépsége és öröme.

http://pestibolcseszakademia.blog.hu

 

 

 

 

  • pba logo