Archív

Templomaink tegnap és ma

Győr-Moson-Sopron Megye templomépítészete 1897–2014
Kiállítás

2015. február 19. 18:00

Megnyitja:
KÖRMENDY János (alelnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara)

Kurátor:
HARTMANN Gergely

A Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara az alapvető érdekképviseleti és kapcsolattartási feladatán túl kiemelt céljának tekinti az épített környezet értékeinek feldolgozását és minél szélesebb körben való bemutatását. Ez a tárlat is a Kamara kezdeményezésére és támogatásával valósult meg. A kiállítás a megyében követi végig a 20. és 21. századi templomépítészet történetét. A megyehatáron belül nem csak a jól ismert épületeket, hanem szinte az összes, a korszakban létrejött templomot bemutatjuk. A tárlat éppen ezért mutat túl a szűkebb régió határain. Az egyedülálló módon az európai folyamatok tükrében megjelenő negyvenöt alkotáson keresztül a korszak hazai történései is szokatlan összefüggésekben rajzolódnak ki.
A fényképes bemutatást tervek és leírások egészítik ki. Fontos szempont a liturgia mint funkció fejlődése és szerepe az egyes időszakokban. Készült két interjú, amelyekben egy építész (CZIGÁNY Tamás DLA) és egy teológus (dr. FEHÉRVÁRY Jákó) szólal meg. Az épületek használat közbeni életéhez egy kisfilm visz közelebb. Az újabb alkotásoknál a tervek mellett az építészek személyes gondolatait is olvashatjuk.
A példák e sokrétű, a különböző felekezeteket is egymás mellé állító feldolgozásával a tárlat talán hozzájárul a forma és a funkció, a megbízó és az építész, a falusi és a városi környezet, az egyes felekezetek és a közösségek különböző viszonyainak értelmezéséhez templomépítészetünkben.

A kiállítás a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara támogatásával jött létre.
Szakmai partner: Modern Győr blog (http://moderngyor.com/)

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft).
MÉK 2015/49

Megtekinthető: 2015 03 01

  • 03_Albertkázmérpuszta_LG-26web

  • 22_Mosonmagyaróvár_LG-16 web

  • 40_SZB-phbaz web

  • 41_SZB-diakk web

  • IMG_7612_web

  • IMG_7650_2_resize web

  • P03_GYu0150R_BM web