Archív

Tér/Zene sorozat

2010. november 14., 18.00

Csalog Gábor Kurtág-együttesének hangversenye

2010. november 14.

Műsor:
Kurtág:Jelek, játékok és üzenetek
Bach: Táncok és korálok

km: Csalog Gábor, Fejérvári Zoltán, Kiss Péter, Németh András – zongora
Szalay András – cimbalom
Dóczy Áron, Pintér Dávid – hegedű, Tornyai Péter – brácsa, Stankowsky Endre, cselló, Mód Orsolya, cselló.

“Tudjuk, hogy Csalog Gábor szenvedélyes pedagógus, aki alapvetően két tárgyat tanít: kamarazenét és Kurtág Györgyöt. Vagy Kurtág Györgyöt és kamarazenét. Nem frivolitásnak szánom ezt a fogalmazást: agyonkoptatott és devalválódott szóval missziót vállalt Csalog akkor, amikor Kurtág állandósult távollétét elviselhetetlennek érezve, a ’90-es évektől -kurzusokon és más adódó alkalmakat kihasználva – programszerűen felvállalta a Kurtág-darabokkal való foglalkozást, „betanításukat” fiatal zenészeknek és belőlük álló formációknak. Idézőjelbe kellett tennem a „betanítás” szót, nem csupán azért, mert enélkül valamiféle mechanikus trenírozást sugallhat, hanem azért is, mert mindenki, aki látta már Kurtág Györgyöt tanítani, jól tudja, hogy ő maga elsősorban egy előadói magatartást tanít, amely lényegileg azonos, légyen szó akár Machaut, akár Kurtág vagy Bartók zenéjéről. Tehát Csalog, ha Kurtág műveit „tanítja be”, akkor is az egész kurtági ethoszt adja tovább, nem egyszerűen egy zeneszerző műveit.
Persze az a kérdés, hogyan (…)
A hangversenyen jelen volt ugyanis a Kurtág házaspár, s a meghirdetett koncert befejezése után Csalog Gábor megkérte őket, zongoráznának-e ők is valamit. Kurtág Györgynek azonban először is mondanivalója volt a jelenlévők számára. Látható meghatottsággal küzdve közölte: nem volt fölkészülve arra a jelenlétre, arra az odaadásra, amellyel a fiatal zenészek játszották műveit. „Majdnem úgy éreztem, hogy megsokszorozódtam” -tette hozzá a perfekcionizmusáról ismert kamarazene-tanár Kurtág, és ajándéknak nevezte mindezt, még akkor is, ha nem mindent pontosan úgy hallott viszont, ahogy elképzelte. Mégpedig azért, mert úgy látja: a fiatalok értik, hogy a zenét a művész nem eljátssza, hanem megtörténik vele.
Azt, amit létrehozott, biztonságban érzi.”

(Malina János Csalog Gábor Kurtág-együttesének 2010. február 7-i FUGA-beli koncertjéről a Muzsika 2010. áprilisi számában.)

f2010050-link
f2010045-link
Fotók: Váli Dezső

Kritika