Archív

The Freedom of Sound – John Cage behind the Iron Curtain

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, 2013
Könyvbemutató

2014. április 28. 18:00

A kötetet bemutatja: György Péter és Wilheim András

John Cage (1912–1992), az avantgárd zene egyik legnagyobb alakja, sokoldalú művész volt: performanszai, előadásai, írásai és képzőművészeti alkotásai is jelentősek. Pályája során a világ minden táján tartott koncerteket és előadásokat. A vasfüggöny mögötti országokba tett látogatásai idején fellépéseivel (például az 1963-as Zágrábi Zenei Biennálén, vagy a Varsói Őszi Fesztiválon, 1964-ben) nem csak zeneszerzőkre, hanem számos fiatal képzőművészre is nagy hatással volt Kelet- és Közép-Európában.
A Ludwig Múzeum A hang szabadsága – John Cage a vasfüggöny mögött című kiállításán John Cage képzőművészeti munkái és kottái, valamint a műveiből rendezett koncertek mellett kelet-európai utazásainak és fellépéseinek a dokumentumait is bemutattuk, feltérképezve a helyi művészeti közeggel való kapcsolatait, és máig tartó hatását ebben a régióban, kortárs kelet- és közép-európai művészek munkáin keresztül. A most bemutatott kötet a kiállítás katalógusán kívül a tárlatot előkészítő kutatások eredményét tartalmazza, melyben a közép- és kelet-európai régió művészettörténészei és muzikológusai vettek részt.

A kötet szerzői: Bálványos Anna, Anna Brylska, Jozef Cseres, Nikša Gligo, Alexander Ivashkin, Petr Kotík, Kürti Emese, Antoni Michnik, Marko Pogačnik, Anežka Polášková, Filip Filipović, Ivana Miladinović Prica, Darko Šimičić, Jaroslav Šťastný, Miško Šuvaković, Székely Katalin, Szőke Annamária, Stefan Vicedom, Wilheim András
Szerkesztette: Székely Katalin
Fordították: John Batki, Žarko Cvejić, Filip Filipović, Reuben FowkesSzekeres Andrea, Stefan Vicedom
Lektorálta: Reuben Fowkes
Fotók: Bujnovszky Tamás
Grafikai tervezés és képszerkesztés: Szmolka Zoltán
A katalógus megvalósítását támogatta: az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung

Az angol nyelven, 264 oldalon megjelent, színes és fekete-fehér képekkel illusztrált kötet a bemutató napján a helyszínen megvásárolható.

  • cage_aláirás