Archív

The Uncommon Walk – Prologue’

The Uncommon Walk – Prologue’
Az AA School of Architecture Visiting School (AAVS) kiállítása
Kiállításmegnyitó, a workshop bemutatása, előadások

2018. augusztus 31. 18.30

Az AA School of Architecture Visiting School (AAVS) kiállítása
Kiállításmegnyitó, a workshop bemutatása, előadások

Egy nyári estén Jack Kerouac New Yorkban sétálva álmodozott mindarról, ami a „fehér emberen” túl van. Georges Perec Párizsban kóborolt és kimerítően rögzítette, mi történik egy helyen, ahol éppen semmi sem történik. Az olyan nem szokványos sétálók, mint Stanley Brouwn, Iain Sinclaire, Peter Smithson, vagy Vito Acconci évszázadokon át meglepő, felforgató és rezonáló városi életelemzéseket kínáltak. A „séta” – a sétáról való gondolkodás, beszéd, egy adott séta részletezése és felidézése – nemcsak növeli a városról hozzáférhető tudást, hanem egyben a város megteremtéséhez is hozzájárul. Mozgó testektől a navigációs technológiákig, a pszichogeográfiától a nomád identitásig, az utazónaplótól a kézi kameráig: Budapest városát mozgó lábak tárják fel.

Előadások
Franz Bittenbinder: Repül Sétál az idő

Az előadás azt a hatást vizsgálja, amelyet az „idő” a gyaloglás tevékenységére gyakorol, ami maga is a város aktív rétegét képezi. Az előadás fókuszában a különböző városi modellek átfedései állnak, a háború előtti modernizmustól a szocreálon át a kortárs budapesti brutalizmusig, amelyek gyors egymásutánban jelentek meg.
Franz Bittenbinder Milánóban élő német-magyar építész, az Atelier Marsala építészeti platform és a GruppoTorto kutatócsoport egyik alapítója. Számos építészeti folyóirat jelentette meg cikkeit, például a Studio, a Trans, a MONU és a Bracket magazin. 2018-ban munkáit a Velencei Építészeti Biennálé holland pavilonjában, valamint a velencei Unfolding Pavilionban is kiállították. Jelenleg Budapest urbanisztikai fejlesztésére összpontosít mint a Politecnico di Milano EstLab külső kutatója.

Klaniczay János: „Hello Turiszt!” – Városnéző sétatúra

Miért érezzük, hogy szükségünk van túravezetőre, ha külföldi városban járunk? Az előadás arra a vágyra reflektál, hogy értelmezzük és újraértelmezzük épített környezetünket, ezáltal pedig saját életünket is. A sétatúrák megadják a lehetőséget, hogy külföldön vagy saját szülővárosunkban turistaként értelmezhessük a várost.

Klaniczay János a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát. 2014-ben csatlakozott a KÉK-hez, és vált a gyalogtúrák kurátorává, valamint a Budapest100 menedzserévé. Különböző projektjeiben János az épített környezet gyalogtúrákon keresztül történő értelmezését vizsgálja.

Doreen Bernath és Peiyee Yong: The Uncommon Walk

Az előadás interdiszciplináris példákat mutat be a nem szokványos sétákról és sétálókról, és azok építészeti és urbanisztikai hatásairól.

Doreen Bernath építész, valamint a design, a technológia, a filozófia, a vizuális művészetek, a média és a kultúratudomány területén tevékenykedő szakember. Cambridge-ben és az AA-ban képzett, RIBA ösztöndíjas építész, 2011-ben döntőse volt a RIBA kiemelkedő disszertációért (PhD) járó elnöki díjának. A RIBA építészi lapjának társszerkesztője, valamint a SpaceMedia Int és a DEZACT alapító igazgatója.

Az eredetileg borneói származású Pei Yong az ARB által bejegyzett építész, jelenleg Budapesten él. Cambridge-ben és az AA Schoolban tanult, majd nemzetközi szinten is elismert irodákban dolgozott Londonban, Barcelonában, Kuala Lumpurban, Sanghajban és Szingapúrban. Az AA vendégkritikusa és az AAVS – Streetware Délkelet-Ázsia oktatója volt. Pei a WY Design alapító igazgatója.

Kamarai tagok 1,5 kreditpontot igényelhetnek (1500 Ft). MÉK 2018/3
www.aaschool.ac.uk/STUDY/VISITING/budapest

  • AA Budapest Final Logo

  • IMG_6370 (1) web

  • IMG_6433 web

  • AAVS Budapeast Public Programe web