Archív

Trans Structures: Fluid Architecture and Liquid Engineering / GUTAI Mátyás

Actar, 2014
Könyvbemutató

2014. december 11. 18:00

A szerzővel beszélget:
BALÁZS Mihály

A transz-szerkezet egy olyan új tervezői paradigma, amely a fenntarthatóság elvárásaira nem korlátként, hanem az ihlet egyik forrásaként tekint. A különleges teherbíró-képesség új lehetőségeket teremt a tervezés és az építés terén: olyan épületek készülhetnek, amelyek egyszerre könnyűek és nehezek, multifunkcionális elemekből állnak, és természetes és mesterséges alapanyagokat egyaránt alkalmaznak. A transz-szerkezet olyan építészeti dogmákat definiál újra, amelyekről eddig azt hihettük, hogy érinthetetlenek.
A transz-szerkezettel való kísérletezés Kazuhiko NAMBA, a Tokiói Egyetem professzorának laboratóriumában kezdődött 2007-ben, azóta pedig Kengo KUMA professzor folytatja a kutatást. Hét év távlatában már többről beszélhetünk, mint puszta elméletről. Itt kerül bemutatásra az első megvalósult szerkezet, a „Water House Pavilion”: egy olyan hibrid épület, amely a vizet építőanyagként használja, továbbá olvashatunk számos hasonló projektről szóló interjút is Saikawa TAKUMIval és Sasaki TOMOKOval (Kengo Kuma Associates), Achim MENGES professzorral (Stuttgarti Egyetem), valamint Jan WURMmal és Martin PAULIval (ARUP).

A könyv szinopszisa angol nyelven az alábbi linken olvasható:
http://www.academia.edu/7452070/TRANS-STRUCTURES_-Fluid_Architecture_and_Liquid_Engineering_Response-able_innovative_structures_book_synopsis_planned_publication_10_2014_by_Actar_Publishers_

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft).
MÉK 2014/84

  • trans structures