Archív

TudásPresszó

Vendég: Dr. Gál István László lesz, a PTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense.

Téma: Pénzmosási technikák

2011. április 26. 18.00

A TudásPresszó áprilisi vendége Dr. Gál István László, a PTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense arról beszélget velünk, hogy vajon kik és miért alkalmaznak pénzmosási technikákat, valamint ismerteti a leggyakoribb módszereket.

A fáma szerint Al Capone bűnszervezete az illegális szerencsejátékokból és tiltott alkoholkereskedelemből származó jövedelmét autómosók és nyilvános mosodák segítségével legalizálta, és innen ered a “pénzmosás” elnevezés. Napjainkban azt a folyamatot értjük alatta, amelynek során bűncselekményből származó anyagi javakat különböző banki vagy pénzügyi műveletek segítségével, illetőleg gazdasági tevékenység gyakorlása során (például egy offshore cég felhasználásával) látszólag legális forrásból származó összeggé változtatnak át.

Aki bűncselekményből származó pénzhez jut, annak először azt kell
eldöntenie, hogy szükség van-e a jövedelme legalizálására, azaz pénzmosásra. Bizonyos összeghatárig (ez egy átlagos magyar állampolgár esetében kb. 10 millió forint) ugyanis minden gond nélkül elkölthető az illegálisan szerzett pénz. Ha a kétes eredetű pénzösszeg elér egy bizonyos nagyságot, ötven-, százmillió forint körüli összeget, akkor már feltétlenül szükség van a jövedelem forrásának eltitkolására.