Archív

Tűzraktárból privát kollégium – a rehabilitáció bemutatása

Előadás és panelbeszélgetés

2017. március 22. 18:00

Előadók:
NÉMETH Péter, aki a Tűzraktár történetét mutatja be és megfelelteti a kor városfejlesztési, gazdasági trendjeinek
BOTOS Bálint, aki a jelenlegi fejlesztés gazdasági, piaci vonatkozásai szemlélteti,
KERTÉSZ András, aki az épület építészeti kihívásait és megoldásait mutatja be

A panelbeszélgetés résztvevői:
BAGDY Gábor (Budapest főpolgármester pénzügyekért felelős helyettese), FINTA Sándor (Budapest korábbi főépítésze), NÉMETH Péter (MILESTONE kollégium és több korábbi rehabilitációs fejlesztés vezetője), GYEVI-BÍRÓ Eszter (Tűzraktár projekt egyik megalkotója és vezetője)

1893_Lakóház/ 1920_Csokoládégyár/ 1952_Labor MIM/ 2005_Tűzraktár/ 2017_Milestone Budapest 01 privát kollégium
A Tűzoltó utca 50-56. szám alatt álló épület az idők során szocialista ipari termelőegységként, közfunkciós raktárként, kultikus szórakozóhelyként szolgált, most pedig felső kategóriás prémium kollégiumként születik újjá. A folyamat tökéletesen szemlélteti a különböző korok, a gazdaság és a város átalakuló igényeit, az épített környezet állandóságát és a funkció változását.
A több mint egy évtizedig használaton kívül álló, elhagyott épület ismét új, ’jelenlegi’ végső funkciója
kivitelezés alatt áll. A számos funkcióváltást és átalakítást megélt kultikus helyszín Magyarországon egyedülálló, magas minőségű, privát kollégiumként újul meg. A rehabilitációs program kialakítása során az optimális fejlesztési modell megalkotása mellett hasonlóan nagy hangsúlyt kapott az épület városszövetben elfoglalt szerepének vizsgálata, építészeti karakterének és értékeinek megtartása, valamint funkciójának a kor elvárásai szerinti újraértelmezése. A projekt azon túl, hogy jó példaként kíván szolgálni a funkcióváltásos épületfejlesztések között, a közösségi szálláshelyek mai igényeknek megfelelő újraértelmezését is célul tűzte ki. Az egyén szintjén, az épület privát élettereinek és közösségi tereinek egyensúlya lehetőséget teremt a diákok számára a szociális kapcsolatok kiépítésére, a fókuszált egyetemi tanulásra; makro szinten, pedig elősegíti a külföldi hallgatók
Magyarországra vonzását, ugyanakkor mérséklően hat az albérlet árakra.
Építészeti szempontból az épület megtartásának vagy rombolásának kérdése jelentős hangsúlyt kapott. A döntés során egyrészt figyelembe vettük a terület történetét, ’DNS’-ét, a város életében betöltött kultikus mivoltát, a városszövetbe való illeszkedését és a jelenlegi szabályozást meghaladó építménymagasságát; másrészről, viszont a tervezett funkciónak túlzott belmagassága, sűrű oszlopkiosztása állt. A bontás költségessége az épület megtartása mellett szólt, ezzel a döntéssel előny kívántunk faragni a hátrányból és a belső tereket az adottságokhoz igazítottuk.
A fejlesztés összetettségénél fogva olyan neves hazai előadókat kívánunk meghívni, akik gazdasági, építészeti, urbanisztikai szempontból szemléltetik az alkalmazkodó épület-újrahasznosítás pénzügyi, társadalmi és szociális hatásait. A rendezvény során bemutatásra kerül a fentiek szem előtt tartásával a Tűzoltó utca 50-56. szám alatti épület területfejlesztése.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft). MÉK 2017/5

  • 17191896_1276875112394435_5898498969374534830_o