Archív

“Vendégségben a FUGÁban” sorozat

…levetett kalappal…

Tóth Armand szerzői estje

2011. november 13. 18.00

Műsor:

Mediterrán dalok (Brentano, Verlaine, Apollinaire, Garcia+Lorca)

Sós forrás dalciklus Takáts Gyula versei nyomán

Három tengeri epizód két hárfára

Élni (Molnár G.)

Zsoltár (Ratkó J.)

Ballada az ifjúról és a lányról (B. Brecht)

Két Portugál szonett énekhangra és két hárfára (E. Barrett+Browning)

A boldogság madara 14 haiku Fésüs Éva szövegeire, énekhangra és fuvolákra

Négy antik töredék (Szophoklesz, Babits M.)

Közremőködnek:

Iván Ildikó, Rajk Judit, Szakács Ildikó – ének

Granik Anna – zongora, Matuz István – fuvola

Peták Ágnes, Szilvásy Júlia – hárfa

Tóth Armand zeneszerző

 

Tanulmányait fuvola és karvezetés szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, karmester szakon Németországban (Weimar) Kurt Masur, Max Pommer, továbbá a római Ottorino Respighi Akadémia karmester-továbbképző tanszakán, Julius Kalmar tanítványaként végezte. Zeneszerzés stúdiumait Keuler Jenő, Kistétényi Melinda, Hollós Máté és Bozay Attila irányítása mellett folytatta. Zenekari és színházi karmesterként illetve zenei munkatársként dolgozott a Magyar Állami Operaházban, a Kaposvári Csiky Gergely Színházban, az IBS Színpadon és a Merlin Színházban. 1992 és 1998 között a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója volt. 1997-től a Budapesti Ferencvárosi Nyári Játékok Fesztivál Kht. művészeti tanácsadója és előadásainak karmestere.

Zeneszerzőként egyéb hangversenyek mellett folyamatosan részt vesz a Fészek Művészklub és a Magyar Rádió kortárszenei hangversenysorozatain. Kamaraműveken, dalokon és szólókompozíciókon kívül operákat, oratóriumokat, szimfonikus- és kórusműveket ír. 1998-ban a Budapesti Pinceszínház mutatta be Bűvös kert és Escurial című egyfelvonásos kamaraoperáit. Munkássága során zeneszerző-versenyek résztvevőjeként számos alkalommal nyert pályadíjakat itthon és külföldön, többek között: Baden-Württenberg – (D) I. díj 1990, Euro Muziek Parade Groningen – (NL) I. díj 1991, Nemzetközi Egyházzenei Pályázat Zalau – (RO) 1992, Sousa Fundation – (USA) 1993,1994, Yokohama Trombones Society – (J) 1994, Premi Internacional de Composició Musical Ciutat de Tarragona – (E) 1996, Millenniumi Egyházzenei Pályázat Vác 2000). Karmesterként Európa számos országában, zeneszerzőként Japánban, Ausztráliában és az USA-ban is vendégszerepelt.

1989 óta ügyvezetője a Magyar Zenei Előadóművészek Társaságának. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Zenei Tagozatának, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének és az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület komolyzeneszerzői osztályának.

A koncert támogatói:

EJI, Újbuda Önkormányzata, Artisjus, Rabán Bt.

  • TA