Archív

Volt-e jazzkorszak Magyarországon?

A Pesti Bölcsész Akadémia kihelyezett előadása 

2015. február 24. 19:00

Előadó:
ZIPERNOVSZKY Kornél (újságíró-szerkesztő, kritikus, végzős hallgató, ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola Amerikanisztika Szak)

Magyarországon, hasonlóan Európa legtöbb országához, az 1920-as években a jazz revüprodukcióként és mint társastánc hirtelen óriási népszerűségre tett szert. A nagyközönség gyorsan magáévá tette az új – de sokak szemében botrányos – szórakozási formát. Elindult az a folyamat, amelynek során kialakult a popkultúra hatásmechanizmusa, ahogy a jazz lett az előhírnöke a kulturális globalizációnak is. Az új műfaj Magyarországon is indulatos reakciókat váltott ki, festők és filmrendezők, költők és írók versengve értelmezték, a kávéházi cigányzenészek pedig rendőrt hívtak a jazz bandre. Ahogy Michael JACOBS rámutatott: „a másik oldalon a szakemberek egy új művészeti ágat fedeztek fel benne”; a jazz tehát a húszas évektől kezdve egyszerre hatott szórakoztató- és koncertzeneként.

ZIPERNOVSZKY Kornél a LFZE Jazz tanszékén a Jazz és média speciális kollégium megbízott előadója. Kisdoktori disszertációját (Karinthy és a Nyugat) 1997-ben védte meg. A Gramofon Klasszikus és Jazz folyóirat egyik alapítója, itt és a Fidelióban vezette a jazzrovatot. Zenei írásai a Kalligram, az Imágó Budapest, Müpa Magazin és a Revizor Online hasábjain, saját rovatai a Bohém Jazz Magazin (Tradíció és kreativitás) és a Fidelio (Take 7) online felületein olvashatóak. Az Americana E-Journal előkészületben lévő tematikus jazz-számának vendégszerkesztője. Jazz nélkül két, írás nélkül max. három napig bírja ki.

Facebook: https://www.facebook.com/events/1530909257184639/