Archív

NEW:AUD

Tér/Zene

2015. október 5. 18:00

Műsor:
Paolo FURLANI: Il colore dei numeri (2012)
Joanna BAILIE: 5 famous adagios (2006)
FUTÓ Balázs: Toccata (2003-2013)
JENEY Zoltán: Consolazione (2000)
Ivo NILSSON: Doppler Wobbler (2012) – kettősverseny mélyhegedűre, fagottra és kamaraegyüttesre

Közreműködik:
LAKATOS György (fagott), BÁRSONY Péter (mélyhegedű), ZÉTÉNYI Tamás (cselló), BIRTALAN Zsolt (zongora) valamint a ZAK Ensemble
Vezényel: HORVÁTH Balázs

Elsőként a zenészként és zeneszerzőként egyaránt aktív, elsősorban a zenész színház műfajában alkotó Paolo FURLANI kamaraműve szólal meg, ezt a brit Joanna BAILIE darabja követi. A fiatal magyar komponista, FUTÓ Balázs Toccatája után egykori tanára, a Zeneakadémia professor emeritusa, JENEY Zoltán Consolazione című darabját adja elő a Zeneakadémia volt és jelenlegi hallgatóiból álló együttes. Végezetül pedig a harsonaművészként is aktív svéd zeneszerző, Ivo NILSSON brácsára, fagottra és kamarazenekarra írt versenyműve csendül fel. A Doppler wobbler című kettősverseny a zeneszerző elképzelése szerint egy csillag (a zenekar) és két bolygójának (a szólóhangszerek), a Doppler-effektus által leírható gravitációs kölcsönhatás alapján íródott. A magyarországi bemutató szólistái a tervek szerint BÁRSONY Péter és LAKATOS György lesznek.

A ZAK Ensemble az Európai Unió által támogatott New Music, New Audiences Program keretében FEKETE Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszék vezetőjének művészeti koordinációjával alakult 2013 tavaszán, a Zeneakadémia olyan mesterszakos és doktorandusz hallgatóiból, akik már korábbi tanulmányaik során gyakorlatot szereztek a kortárs zene előadásában. A nemzetközi kezdeményezés szellemében a HORVÁTH Balázs vezette együttes célja közelebb vinni a legfrissebb kortárs zenét a közönség minél szélesebb rétegeihez. Legutóbb 2014 májusában adtak nagy sikerrel koncertet a Zeneakadémián, melynek keretében egy Haydn-kompozíció kivételével csupa 21. századi darabot adtak elő. Frissességben ezúttal sem lesz hiány, hiszen októberi koncertjük műsorán kizárólag kortárs szerzők művei hangzanak el.

Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea

Támogatja a NewAud program keretében a Magyar Zeneszerzők Egyesülete, az Európai Kulturális Tanács és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Jegyárak: 1500 FT / 1000 FT*
* Kedvezményes jegyár az Építész és Mérnök Kamara tagjainak, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak és fogyatékkal élőknek.

Jegyvásárlás a helyszínen koncertkezdés előtt 1 órával.

  • zak-ensemle-870

  • NewAud_logo